O nama

1 Prince Charles opens our House in Nature

Kuća u prirodi Zlatna Greda

Zlatna Greda d.o.o. prva je registrirana društvena poduzetnica u Republici Hrvatskoj koja i danas pozitivno posluje bazirajući se na vrijednostima zelene ekonomije. Princ Charles je za svog posjeta RH u ožujku 2016. odlučio posjetiti Eko centar Zlatna Greda otvorivši Kuću u prirodi kao mjesto za odmor i zabavu koja ima restoran, hostel i andrenalinski park. U listopadu 2016. Kuća u prirodi Zlatna Greda proglašena je najboljim hrvatskim projektom u kategoriji održivi turizam i dobitnica nagrade Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i Hrvatske gospodarske komore.

2 DSC_9071

Eko centar Zlatna Greda

Zlatna Greda d.o.o. prva je eko turistička agencija u Republici Hrvatskoj. Osnovala ju je 2006. godine Udruga za zaštitu prirode i okoliša ZELENI OSIJEK. Udruga je još 2003. godine unajmila bivšu upravnu zgradu Hrvatskih šuma i počela maštati o Eko centru u iseljenom i šumovitom rubnom dijelu Parka Prirode Kopački rit. Predsjednik RH 2013. godine dodijelio je udruzi Povelju RH za izniman doprinos u višegodišnjem promicanju i zaštiti prirode i okoliša na prostoru Srednjeg Podunavlja.

3 zlatna greda final.476

Zlatna Greda nekad i danas

Pustara Zlatna Greda (Bokroshàt) osnovana je oko 1870. godine. Riječ greda odnosi se na uzvišeni teren u šumskom području dok pridjev zlatna najvjerojatnije dolazi zbog ritskog područja koje je bogato hrastom. Pustara je iseljena 1965. uslijed velike poplave. 2005. godine uspostavljena je prva poslijeratna mirovna biciklistička ruta Hrvatska-Srbija i treća mirovna ruta u svijetu koja prolazi kroz Zlatnu Gredu. UNESCO je 2012. godine proglasio područje u kojem se nalazi Zlatna Greda hrvatsko-mađarski rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. U obnovu Zlatne Grede uloženo je pola milijuna eura kroz brojne EU projekte.

4 IMG_3732

Naš tim

Radni tim Zlatne Grede mješavina je dugogodišnjeg iskustava i različitih profesija. Vodiči su dobro obučeni i spretni, a svoja znanja o biljnom i životinjskom svijetu te kulturi i tradiciji ovog kraja rado će podijeli s Vama. Otkrit će Vam skrovite kutke močkvare, rijetke biljne i životinjske vrste te slikovite pejzaže. Uz naš tim ćete se zabaviti i naučiti nešto novo o očuvanju prirode i zaštiti tradicijskih vrijednosti lokalne zajednice.