Koliko se putuje do Zlatne Grede?

Zlatna Greda je udaljena 30 km od Osijeka i u prosjeku vam iz Osijeka treba oko 35 minuta automobilom. Postoji više smjerova iz kojih možete doći, a možete ih provjeriti i na našoj Karti područja. Preporučamo vam dolazak biciklom kroz Kopački rit. Uživat ćete u krajoliku i prirodi!

Kakvu odjeću predložiti učenicima za školu u prirodi?

Za školu u prirodi preporučuje se da učenici imaju duge nogavice i rukave, te slojevito odijevanje zbog temperaturnih razlika u jutarnjim i popodnevnim satima.

Trebamo li nositi što za radionice u školi u prirodi?

Materijal i opremu za radionice (radne listiće, olovke, gumice) osiguravamo mi, a korisno je ponijeti dalekozor, fotoaparat.

Kolika je vjerojatnost da ćemo vidjeti divlje životinje?

Kopački rit i Zlatna Greda obiluju divljim životinjskim svijetom. Iako ovo nije ZOO vrt i ne postoji garancija da će svi uvijek vidjeti divlje životinje, vrlo često se događa da učenici vide krda jelena, divlje svinje, orlove, ili, u ljetnim mjesecima kornjače i zmije (nema otrovnica).

Kada je najbolja sezona za posjet?

Cijele godine. Svako godišnje doba ima svoje posebnosti i ljepotu. U našem Kalendaru sezone možete saznati više.

Kada počinje sezona poplava?

Najčešće krajem travnja i u svibnju kada se topi snijeg u Alpama. Ali kako su vremenski uvjeti posljednjih godina nepredvidivi poplave se javljaju čak i u ljeto i jesen.

Ukoliko je poplava, znači li to da ne možemo na neke sadržaje?

Neki sadržaji nisu dostupni jer je dio područja poplavljen. Ali poplavom se otvaraju novi sadržaji koji su izuzetno atraktivni (kanuing kroz poplavnu šumu, pješačenje u ribarskim čizmama kroz poplavljenu močvaru…)

Što s posjetima u sezoni komaraca?

Komarci su jedni od stanovnika rita i ponekad znaju biti neugodni. Međutim u tim okolnostima posjetiteljima osiguravamo šešire s mrežicama protiv komaraca. Dobro je ponijeti kreme i sprej protiv komaraca kako bi se osigurali. Mi ćemo vas upozoriti i pripremiti kod rezervacije ukoliko se radi o sezoni komaraca.

Kako se obući i što ponijeti za pješačke ture, safari, kanue ili čamce?

Sportsku ili terensku (outdoor) odjeću, ovisno o sezoni. Uvijek je dobro ponijeti laganu jaknu protiv kiše ili vjetra te potkošulju ili majicu za zamjenu nakon aktivnog dana.

Nikada nisam veslao/la u kanu-u. Je li to problem?

Prije svake kanu ture vodič održava kratki tečaj veslanja i ponašanja na vodi. Cijelo vrijeme puta vodič vas prati i savjetuje.

Koliko je sigurno voziti se u kanuima?

Svim sudionicima osiguran je stručni vodič, sigurnosni prsluk i nepromočivi spremnik tako da su posjetitelji maksimalno osigurani. Koliko ćete biti stabilni i brzi, ovisi o vašoj koordinaciji.

Mi smo obitelj i imamo malu djecu. Ako mi idemo na safari ili neki drugi sadržaj postoji li paralelni program za djecu?

Naši vodiči su osposobljeni za rad s djecom. U Eko centru Zlatna Greda organiziraju se programi za djecu svih uzrasta, tako da je moguće kombinirati više sadržaja za različite uzraste.

Što u slučaju kiše?

„Ne postoji loše vrijeme, postoji samo loša odjeća“, Norveška izreka. Naravno, u slučaju kada vremenske prilike ne dopuštaju određene sadržaje, moguće je pronaći alternativu ili odgoditi sadržaj za drugu priliku.